ACTIVITAT 1. IDEES PRÈVIES
Aquesta activitat estaria adreçada per alumnes de cicle superior. La seva temporització seria d’una hora lectiva.
Començaríem la sessió posant un vídeo dels fenòmens i riscos ambientals perquè puguin introduir-se en la temàtica i posteriorment aportaríem els coneixements previs amb relació a l’activitat que es realitzarà.
Un cop acabat el vídeo presentaríem què són els ODS, els quals hauran treballat prèviament, i els hi donarem una fitxa sobre els fenòmens i riscos ambientals per tal de treballar tots conjuntament, de manera oral i escrita.
Seguidament parlaríem dels diferents fenòmens, discutint de quins coneixen i el perquè es produeixen i de l’experiència pròpia dels alumnes, com per exemple podríem parlar sobre el Temporal Glòria. D’aquesta manera, fomentaríem el desenvolupament de la capacitat crítica i de raonament, així, els nens podran conèixer què està passant en el món actual, per què passa i com podrien actuar.
Model de fitxa que es tractaria a classe
A partir de l’observació d’aquesta fotografia, responem conjuntament:
-
Què observem a la imatge?
-
Per què deu haver passat?
-
Com ho podríem evitar?
-
Que és el que més t’ha sorprès del vídeo?
-
En quin moment hem viscut situacions semblants a Catalunya?
Un cop acabat el debat reproduirem un vídeo de com actuar quan hi hagi inundacions o com ajudar a disminuir el seu augment d’impacte, el qual ha estat augmentant al llarg dels últims anys.
Finalment, acabarem la sessió mitjançant una rúbrica d’autoavaluació i unes preguntes per reflexionar:
El principal objectiu d’aquesta activitat és el raonament dels fenòmens i riscos ambientals, més concretament en les inundacions, i que comprenguin com poden ajudar al planeta Terra per contribuir per l’acció del clima i a la reducció de les inundacions a gran escala, les quals cada dia estan més presents.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------
A partir d’aquesta activitat treballaríem la dimensió món actual i la competència número 5 la qual determina la capacitat de valorar problemes socials rellevants interpretant-ne les causes i les conseqüències per plantejar propostes de futur.
Continguts
-
Principals riscos mediambientals relacionats amb el clima.
-
Identificació de la relació entre clima, vegetació i relleu.
-
Identificació d’alguns fenòmens naturals: els terratrèmols i les avingudes d’aigua.
-
Valoració d’actuacions que contribueixen a la protecció del medi.
Criteris d’avaluació cicle superior (5è i 6è)
Un dels criteris d’avaluació per aquesta activitat seria analitzar els elements físics i humanitzats dels paisatges i dels principals factors de canvi produïts per processos naturals i per l’activitat humana al llarg del temps.
En aquesta activitat valoraríem de manera positiva les respostes on han observat una inundació, què ha passat per la presència d’aigua dolça (rius, llacs, etc.) i si la proximitat del mar ha estat un dels llocs preferits per les construccions. Valoraríem la comprensió del rellevant paper que ha tingut l’ésser humà, en l’augment dels riscos naturals, com per exemple les catàstrofes.
Una inundació és l'ocupació d'aigua a zones a causa dels desbordaments de rius, torrents o rieres, pluges torrencials, desglaç, per la pujada de les marees per sobre del nivell habitual, per sismes submarins, huracans, entre d'altres.
Finalment, els alumnes escriuran la seva pròpia autoavaluació en la rúbrica explicada anteriorment i la reflexió que han fet sobre l’activitat.


