activitat 2. habilitats geogràfiques
Objectius
-
Conèixer els diferents fenòmens i riscos ambientals, més concretament les esllavissades, les nevades i els temporals de vent.
-
Identificar-los a partir d’imatges
-
Participar de manera activa i respectar el torn de paraula dels companys
Dimensió
El món actual→ El món que ens envolta
Competències
• Competència 4. Analitzar paisatges i ecosistemes tenint en compte els factors socials i naturals que els configuren, per valorar les actuacions que els afecten.
• Competència 5. Valorar problemes socials rellevants interpretant-ne les causes i les conseqüències per plantejar propostes de futur.
Continguts de l’àrea de coneixement del medi social cicle superior (5è i 6è)
Continguts
• Anàlisi dels elements naturals i antròpics que influeixen en la configuració del paisatge.
• Identificació d’alguns fenòmens naturals: els terratrèmols i les avingudes d’aigua. • Valoració d’actuacions que contribueixen a la protecció del medi.
El material necessari per a la sessió seria:
-
Imatges impreses dels diferents fenòmens i riscos ambientals
-
Un ordinador portàtil per a cada grup
Desenvolupament de la sessió
Aquesta activitat estaria adreçada pels alumnes de cinquè de primària i la seva temporització seria de dues sessions lectives.
Per començar la sessió, presentaríem als alumnes, mitjançant unes imatges impreses, els diferents fenòmens i riscos ambientals que ens podem trobar.
Aniríem mostrant totes les imatges alhora que també els explicaríem de quin tipus de fenomen o risc ambiental es tracta.
Un cop exposades totes les imatges, els infants s’haurien d’agrupar en petits grups de 4 o 5 persones, en funció del nombre del grup-classe. A cada grup se li distribuiria un dels tres fenòmens o riscos ambiental de manera aleatòria. A partir de llavors, els alumnes haurien de preparar una petita presentació sobre el que els hi ha tocat. Haurien d’explicar quin fenòmen o risc els ha tocat, com es pot haver originat, quines accions podem dur a terme els humans per frenar-ho i quines conseqüències hi comporta.
Els alumnes tindrien tota l’hora restant de la classe per elaborar la seva presentació, per tal que el proper dia de classe la poguessin exposar davant dels seus companys.
Exemple de les imatges impreses
Criteris d’avaluació
1. Analitzar els elements físics i humanitzats dels paisatges i els principals factors de canvi produïts per processos naturals i per l’activitat humana al llarg del temps. Reconèixer la diversitat de paisatges de Catalunya i Espanya i la necessitat de preservar la riquesa paisatgística i patrimonial.
2. Valorar, entre d’altres recursos, l’aigua com un bé escàs, i conèixer maneres diferents de prevenir o reduir l’impacte de les activitats humanes sobre el medi.



