Activitat 3. ciutadania i valors
Objectius
-
Comprendre de manera activa quin paper té la repercussió humana en els riscos i fenòmens mediambientals
-
Experimentar quins són els danys que provoquen i quines conseqüències tenen
-
Quines són les mesures que podem dur a terme per reduir el seu impacte
-
Comprendre que els riscos i els fenòmens que provenen de les activitats antropològiques
Dimensió
Ciutadania → matèria i energia
Competències
• Competència 11. Adoptar hàbits sobre l’adquisició i ús de béns i serveis, amb coneixements científics i socials per esdevenir un consumidor responsable.
•Competència 12. Participar en la vida col·lectiva a partir de valors democràtics, per millorar la convivència i per afavorir un entorn més just i solidari.
Continguts de l’àrea de coneixement del medi social cicle superior (5è i 6è)
Continguts
• Propietats dels diferents materials d’una mescla relacionant-les amb l’ús de diferents tècniques de separació de substàncies: imantació, filtració, decantació, evaporació i destil·lació.
• Canvis químics en relació amb fenòmens quotidians: combustions, oxidacions i fermentacions.
• Reducció, reutilització i reciclatge de residus.
El material necessari per a la sessió seria:
-
Un recipient transparent
-
Aigua
-
Oli
-
Plomes d’ocells
-
Tauletes per a tots els infants
Desenvolupament de la sessió
Aquesta activitat està pensada pels alumnes de sisè de primària en una sessió lectiva.
En aquesta sessió presentaríem als alumnes els riscos que provenen de les activitats antropològiques, exposant quins hi ha i com repercuteixen en el medi ambient. Per tal d’explicar-ho, ens ajudaríem d’un seguit d’imatges on s’observaria el desastre del Prestige, el gran abocament de petroli que hi va haver a Galícia el 2002.
Un cop explicada la teoria, posaríem en pràctica els conceptes mitjançant un petit experiment, perquè ho puguin evidenciar de manera vivencial. Els alumnes s’haurien de distribuir en grups de 5 o 6 alumnes per tal que tots poguessin manipular bé tots els estris utilitzats.
Per a dur a terme l’experiment, cada grup tindria un recipient transparent, una mica d’aigua, una mica d’oli i plomes d’ocells.
Per començar, posarien el recipient transparent al centre de tots els integrants del grup, per tal que poguessin observar bé el que passaria. A continuació, abocarien tota l’aigua dins el recipient, i un cop posada abocarien l’oli. És en aquest moment quan els alumnes observarien què és el que passa quan es desprèn una substància en l’aigua, fent similitud amb el mar i el petroli.
Un cop observat, els alumnes haurien d’agafar una ploma d’ocell cadascú i l’haurien de submergir en el recipient amb la barreja. Un cop submergit ho traurien a la superfície observant com s’ha quedat la ploma impregnada d’aigua i oli.
És en aquest moment quan explicaríem als alumnes que cada vegada que hi ha un abocament de petroli al mar, els animals pateixen les seves conseqüències i molt d’ells no sobreviuen.
A continuació, faríem una posada en comú de reflexions en funció de com els humans podríem ajudar a evitar aquests desastres ambientals.
Per finalitzar la sessió i fer una mica d’autoavaluació, faríem una Kahoot amb tota la classe mitjançant les tauletes.
FES "CLICK" A LA IMATGE PER FER EL KAHOOT!


Criteris d’avaluació:
1. Analitzar alguns dels usos que es fan dels recursos naturals i de les fonts d’energia, així com algunes conseqüències dels usos inadequats.
2. Planificar i portar a terme experiències senzilles sobre alguns fenòmens físics i químics de la matèria: plantejar-se hipòtesis, seleccionar el material necessari, registrar els resultats i comunicar les conclusions, amb diferents llenguatges per mitjans convencionals i amb l’ús de les TIC.